Resepi Ayam - Ayam Masak Kicap Pedas Daun Kari
Ayam Masak Kicap Pedas Daun Kari
Bahan-bahan:+++++++++
1. Ayam
2. Cili kering kisar
3. Kayu manis
4. Bunga lawang
5. Buah pelaga
6. Bawang besar (dihiris)
7. Bawang Putih (dihiris)
8. Halia (dihiris memanjang)
9. Cili padi hijau/merah (dibelah dua)
10. Daun kari
11. Air Asam jawa
12. Kicap
13. Air
14. Garam
15. Ajinomoto/gula
16. Bawang besar (hiris bulat)
Cara penyediaan:
+++++++++
1. Panaskan kuali bersama minyak dan masak ayam goreng dengan tidak terlalu garing.
2. Angkat ayam dan ketepikan.
3. Tumis kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, bahan hiris dan daun kari sehingga naik bau.
4. Masukkan cili kisar dan tumis hingga garing.
5. Masukkn air asam jawa sedikit, kicap, air dan biar kuah mendidih.
6. Masukkan ayam goreng dan garam(jika perlu), ajinomoto dan gula secukup rasa. Biarkn mendidih.
7. Masukkn bawag hiris bulat dan cili padi.
8. Siap dan sedia untuk dihidangkan.
Kredit resepi: Nur Farhana Ismail Ann
Post a Comment