Resepi Ayam - Ayam Masak Merah Bersantan
Ayam Masak Merah Bersantan
Bahan-bahan:+++++++++
1. 1 ekor ayam
2. 1 tin kecil tomato puri
3. 1 cawan santan pekat
4. 1 tin kecil kacang peas
Bahan-bahan tumis:
+++++++++
1. ½ biji bawang besar (dipotong nipis)
2. 2 ulas bawang putih
3. 2 batang kulit kayu manis
4. 3 kuntum bunga lawang
5. 5 biji cengkih
Bahan-bahan kisar:
+++++++++
1. 20 biji cili kering (dipotong, direbus dan dikisar halus)
2. 2 biji bawang besar
3. 4 ulas bawang putih
4. 2 batang serai
5. 1 cm halia
6. 2 cm lengkuas
Kisar semua bahan-bahan.
Cara penyediaan:
+++++++++
1. Gaulkan ayam dengan kunyit dan goreng agak masak.
2. Tumis bawang besar dan bawang putih sehingga layu.
3. Masukkan kulit kayu manis, bunga lawang, cengkih dan goreng sekejap.
4. Masukkan bahan-bahan kisar dan gaul rata.
5. Masukkan tomato puri. Masak sehingga pecah minyak dan biarkan sedikit kering.
6. Masukkan ayam, santan pekat dan gaul rata.
7. Masukkan gula dan serbuk secukup rasa. Biarkan mendidih.
8. Perlahankan api sebentar dan biarkan kuah ayam sampai berminyak baru tutup api.
9. Masukkan kacang peas hijau sebagai hiasan.
10. Siap dan sedia dihidangkan.
Kredit resepi: Makcik Ratu
Post a Comment