Resepi Ayam - Ayam Masak Gajus
Ayam Masak Gajus
Bahan-bahan:+++++++++
1. Isi ayam (dipotong kecil)
2. 3 ulas bawang putih (dihiris)
3. 1 inci halia (dipotong panjang)
4. 1-2 sudu besar sos tiram
5. 1-2 sudu besar sos tomato
6. 2 sudu besar kicap pekat
7. 2 sudu besar Thai chili paste
8. 4 sudu besar air
9. Bawang holland (dipotong dadu)
10. Cili kering 5 tangkai (digoreng garing)
11. Cili benggala hijau (dipotong dadu/panjang)
12. Cili benggala merah (dipotong dadu/panjang)
13. ½ cawan kacang gajus (digoreng/dipanggang)
14. Sedikit garam
Cara penyediaan:
+++++++++
1. Campurkan garam, minyak bijan, lada sulah, tepung jagung dan perapkan ayam.
2. Panaskan kuali dan goreng ayam dalam 3/4 masak. Angkat dan ketepikan.
3. Tumis bawang putih hingga layu dan masukkn halia.
4. Masukkan sos tiram, sos tomato, kicap pekat dan Thai chili paste.
5. Masukkan air dan goreng hingga garing.
6. Masukkn bawang dan perasakan dengan garam.
7. Masukkn ayam dan cili kering.
8. Gaul dan masukkn cili benggala. Gaul dan ratakan.
9. Masukkan kacang gajus. Gaul dan sebatikan.
10. Siap dan sedia untuk dihidangkan.
Tips: Hidangkan dengan taburkan bijan pada ayam.
Kredit resepi: Norhaslinawati Nek Jon Inanekjon
Post a Comment