Resepi Ayam - Ayam Masak Kuzi
Ayam Masak Kuzi
Bahan-bahan:+++++++++
1. 1 ekor ayam dipotong 12
Bahan-bahan perap:
+++++++++
1. Saffron
2. Halia
3. Bawang putih
4. Garam
Bahan-bahan potong kiub:
+++++++++
1. Hempedal ayam
2. Hati ayam (rebus dahulu jika suka)
3. 2 biji bawang besar
Gorengkan semua bahan-bahan.
Bahan-bahan goreng:
+++++++++
1. 15 biji bawang merah (setelah goreng, ditumbuk halus)
2. ½ cawan kismis
3. ½ cawan badam potong memanjang
Gorengkan semua bahan-bahan.
Bahan-bahan tumis:
+++++++++
1. 6 bawang merah (dikisar)
2. 4 bawang putih (dikisar)
3. 4 sudu besar rempah kuzi
4. 1 cawan minyak (campur minyak sapi)
5. 1 tin susu cair
6. 1 botol sos tomato Del Monte
Cara penyediaan:
+++++++++
1. Panaskan minyak, goreng bawang merah hiris dan angkat.
2. Goreng bawang besar hingga kuning dan angkat.
3. Goreng badam hingga kuning dan angkat.
4. Goreng kismis dan angkat.
5. Goreng hempedal ayam dan angkat.
6. Goreng ayam separuh masak.
7. Tumis bawang merah dan putih yang dikisar hingga naik bau.
8. Masukkan rempah kuzi yang telah dicampur dengan air dan goreng hingga wangi.
9. Masukkan air, susu cair, sos tomato dan kacau rata.
10. Masukkan semua bahan goreng.
11. Masukkan gula dan garam hingga agak pekat.
Kredit resepi: Resepi Masak
Post a Comment