Resepi Ayam - Ayam Pongteh
Ayam Pongteh
Bahan-bahan:+++++++++
1. ½ ekor ayam dipotong sedang
2. Kicap pekat
3. Lada sulah
4. Tepung jagung
5. 5 biji cili padi (dicincang)
6. 2 sudu besar tauchu halus
7. 8 biji cendawan shitake (direndam 2 jam)
8. 3 biji kentang (dipotong sedang)
9. Daun ketumbar (dihiris halus)
10. Daun bawang (dihiris halus)
11. Sos tiram
12. Ajinomoto
13. Sedikit gula
Bahan-bahan ditumbuk:
+++++++++
1. 5 biji bawang kecil
2. 4 ulas bawang putih
Tumbuk halus semua bahan-bahan.
Cara penyediaan:
+++++++++
1. Perapkan ayam dengan kicap pekat, lada sulah, sedikit gula dan tepung jagung selama 2 jam.
2. Tumis bahan tumbuk hingga naik minyak
3. Masukkan tauchu. Gaul sekata.
4. Masukkan cendawan shitake, kentang dan gaulkan
5. Masukkan sedikit air dan biar hingga cendawan lembut dan kentang agak empuk
6. Masukkan ayam dan cili. Gaul sebati.
7. Perasekn dengan sos tiram, ajinomoto dan gula.
8. Taburkn daun ketumbar, daun bawang dan sebatikn.
9. Siap dan sedia untuk dihidangkan.
Tips: Jika kuah terlalu pekat, tambahkan sedikit air. Biarkn sehingga ayam lembut dan kuah agak pekat.
Kredit resepi: Resepi Masakan Yati Mohd
Post a Comment