Resepi Ayam - Ayam Tandoori
Ayam Tandoori
Bahan-bahan:+++++++++
1. 2 ekor ayam (dipotong 4 setiap seekor)
2. 1 sudu besar serbuk cili
3. 1 sudu besar serbuk kunyit
4. 1 sudu besar serbuk jintan manis
5. 1 sudu besar serbuk jintan putih
6. 1 sudu besar serbuk ketumbar
7. 1 sudu besar serbuk lada sulah
8. 3 biji bawang besar
9. 10-15 ulas bawang putih
10. 3 biji buah pelaga
11. 2 inci halia
12. 2 sudu besar sos tiram
13. 2 sudu besar marjerin
14. Secekak daun pudina
15. 2 biji lemon
16. 1 cawan susu cair
17. Garam secukup rasa
Cara penyediaan:
+++++++++
1. Campurkan semua bahan kecuali ayam, lemon dan susu cair. Perah sebiji lemon dalam bahan kisar.
2. Masukkan susu masam atau yogurt atau susu cair yang diperah air lemon dan kacau.
3. Kisar sampai lumat dan sebati.
4. Lumurkan bahan perap pada ayam dan perap dalam 5-6 jam atau semalaman.
5. Bakar ayam guna api(api tidak terlalu besar) atau oven (set 160°C-170°C) selama sejam.
Kredit resepi: Sham Hussain
Post a Comment