Resepi Ayam - Ayam Masak Hijau
Ayam Masak Hijau
Bahan-bahan:+++++++++
1. 1 ekor ayam
2. Daun pandan (disimpul)
3. 1 batang serai (dititik)
4. Sedikit garam dan gula
Bahan-bahan tumis:
+++++++++
1. Kulit kayu manis
2. Cengkih
3. Bunga lawang
4. Biji pelaga
Bahan-bahan kisar:
+++++++++
1. 6 ulas bawang merah
2. 3 ulas bawang putih
3. 2 inci halia
4. 10 biji cili padi hijau
5. 10 biji cili hijau
Cara penyediaan:
+++++++++
1. Lumurkan ayam dengan kunyit dan garam.
2. Goreng hingga keemasan atau separuh masak.
3. Angkat dan ketepikan.
4. Tumiskan bahan tumis, daun pandan dan serai hingga harum.
5. Masukkan bahan yang di kisar dan masak hingga harum sehingga terbit minyak.
6. Perasakan dengan garam, gula dan juga maggi cukup rasa/kiub ayam(tambahan).
7. Renehkan sebentar, masukkan ayam goreng dal gaul rata.
8. Jika kuahnya terlalu kering, tambahkan sedikit air.
9. Masak hingga kuahnya pekat dan ayam masak sepenuhnya.
10. Sedia dan sedia dihidangkan.
Kredit resepi: Hairul Nizam Ijam
Post a Comment