Resepi Ayam - Ayam Goreng Pandan
Ayam Goreng Pandan
Bahan-bahan:+++++++++
1. 1 kg peha ayam
2. 1 sudu teh serbuk kunyit
3. 1 sudu teh serbuk ketumbar
4. Garam & gula pasir/merah secukup rasa
5. Daun pandan
6. 3 sudu besar minyak (digaulkan pada ayam)
7. Batang lidi (Tooth picks)
8. Minyak
Bahan-bahan kisar:
+++++++++
1. 3 batang serai
2. 1 inch halia
3. ½ inch lengkuas
4. 15 tangkai cili kering
5. 4 ulas bawang putih
Kisar semua bahan-bahan.
Cara penyediaan:
+++++++++
1. Gaulkan ayam dengan rempah yang dikisar dan perap ayam dalam 1 jam.
2. Balutkan ayam bersama daun pandan dan diketip dengan lidi.
3. Panaskan minyak dan goreng.
4. Siap dan sedia untuk dihidangkan.
Kredit resepi: Joha Hassan II
Post a Comment