Resepi Ayam - Satay Ayam
Satay Ayam
Bahan-bahan:+++++++++
1. 2 kg isi ayam
2. Lidi cucuk satay (direndam 1 jam)
Bahan-bahan kisar:
+++++++++
1. 1 labu bawang putih
2. 2 biji bawang besar
3. 2 ½ inci halia
4. 6 batang serai
5. 2 inci lengkuas
6. 10 g ketumbar
7. 50 g jintan manis
8. 20 g jintan putih
9. 50 g kunyit serbuk
10. 3 inci kunyit hidup
11. 1 cawan gula melaka
12. 1 cwn gula pasir
13. 3 sudu kecil garam
Kisarkan semua bahan-bahan.
Cara penyediaan:
+++++++++
1. Satukan isi ayam dan gaul sebati bahan kisar dengan isi ayam.
2. Perap seketika
Bahan-bahan kuah kacang:
+++++++++
1. Kacang tanah
2. Gula melaka
3. Garam
4. Gula
5. Halia
Bahan-bahan kisar:
+++++++++
1. Lada kering
2. Serai (dititik)
3. Bawang besar dan bawang putih
Kisarkan semua bahan-bahan.
Cara penyediaan:
+++++++++
1. Goreng kacang dengan sedikit minyak atau tanpa minyak kemudian angkat dan biarkan sejuk.
2. Kisarkan kacang dan asingkan.
3. Tumis bawang diikuti dengan lada kering sehingga naik bau.
4. Masukkan kacang yang sudak dikisar, gula melaka dan bahan perasa.
5. Masukkan air.
Kredit resepi: Lynn Ismail
Post a Comment