Resepi Ayam - Ayam Masak Lemak Cili Padi
Ayam Masak Lemak Cili Padi
Bahan-bahan:+++++++++
1. 1 ekor ayam
2. ½ cawan santan pekat
3. 1 cawan santan cair
4. Kentang
5. Tomato
6. Daun kunyit
Bahan-bahan kisar:
+++++++++
1. 5 ulas bawang merah
2. 8 biji cili besar merah
3. 15 biji cili padi hijau
4. ½ inci kunyit hidup
5. Sedikit garam
Cara penyediaan:
+++++++++
1. Tumis bahan kisar.
2. Masukkan ayam, kentang, santan cair dan kacau dengan api perlahan sehinga mendidih.
3. Masukkan santan pekat dan kacau sehingga mendidih.
4. Masukkan tomato dan taburkan daun kunyit.
5. Siap dan sedia untuk dihidangkan.
Tips: Jika kuah pekat, tambahkan sedikit air.
Kredit resepi: Mastura Mukhtar
Post a Comment